Iedere week een saunabezoek van een uurtje of meer: er zijn in Nederland tienduizenden mensen die dit doen. De echte saunafan kan er namelijk geen genoeg van krijgen. En als je in de sauna bent geweest, dan lokt het volgende bezoek alweer, want sauna’s kunnen behoorlijk verslavend zijn. Maar dat wekelijks uurtje saunabezoek: is dat eigenlijk wel goed? Welke voordelen en nadelen heeft het als je elke week een bezoek aan de sauna brengt? We hebben alle minpunten en pluspunten van saunabezoek in dit blog voor je in kaart gebracht.
Regelmatig saunabezoek helpt bij de doorbloeding
Elke week een saunabezoekje inplannen is, zo blijkt uit tal van onderzoeken, goed voor je gezondheid. Wie regelmatig in de sauna komt, stimuleert hiermee bijvoorbeeld de doorbloeding van het lichaam. Een saunasessie van ongeveer 20 minuten zorgt ervoor dat de hartslag met 50 tot 75 procent stijgt. Hierdoor neemt de doorbloeding sterk toe, waarbij een effect wordt bereikt dat vergelijkbaar is met een flinke wandeling.
Je lichaam reinigen & een stimulans voor je huid
Bekend is ook dat periodieke saunabezoeken ervoor zorgen dat je lichaam goed gereinigd wordt én blijft. Doordat de bloedcirculatie hoger is, worden nieren en lever gestimuleerd om harder te werken en je lichaam te reinigen van afvalstoffen. Doordat de huidporiën zich openen omdat het in saunacomplexen natuurlijk warm is, kunnen afvalstoffen afgescheiden en afgevoerd worden uit het lichaam. Dit is een perfecte aanvulling bij je huidgezondheidsproducten. Naast lichaamsreiniging stimuleert regelmatig saunabezoek ook de fitheid van de huid. Doordat de bloedcirculatie in het lichaam verbetert, ontvangt de hui meer voedingsstoffen en krijgt zo een goede boost. Ook is de huid door saunasessies beter in staat om overtollig talg en afvalstoffen af te voeren. Je huid wordt dus sterker en fitter van periodieke saunabezoeken.
Goed tegen spierpijn en reumaklachten
Heb je zelf regelmatig last van spierpijn of kamp je met reumatische klachten? Dan kan een sauna-abonnement nemen soelaas bieden. De ervaring van veel vast saunabezoekers is dat hun spier- en reumaklachten afnemen door het bezoeken van sauna’s. De verbeterde doorbloeding van de aderen door de hitte in sauna’s heeft als positief effect dat melkzuren uit de spieren en gewrichten sneller afgescheiden en afgevoerd worden. En dit leidt direct tot minder spierklachten en gewrichtsklachten. Reken daarbij nog dat een saunabezoek het endorfineniveau in de hersenen verhoogt, waardoor je minder pijn voelt en ervaart. Ideaal toch?
Laat de stress even helemaal los
Wekelijks een saunasessie doen is ook meer dan goed om je stresshormonen te temperen. Sauna’s zijn plekken waar je je even helemaal kunt ontspannen en wegdromen. Je ervaart minder stress en je lichaam breekt de nare stof cortisol af, die leidt tot spanning en stressklachten. En dat is natuurlijk precies wat je wilt: even lekker ontspannen en tot rust komen. In saunacomplexen kan dit prima, want dit zijn plekken waar het lekker rustig is en je weinig tot geen prikkels ervaart. Vergeet overigens niet om tussen de warme saunasessies door jezelf af te koelen door lekker onder te dompelen in een koud bad. Zo zet je je lichaam nog harder aan het werk, wat zorgt voor nog meer ontspanning!
Hebben sauna’s dan helemaal geen nadelen?
Natuurlijk is het niet alleen driewerf hoera wat de klok slaat bij sauna’s. Saunabezoeken hebben ook nadelen. Een groot nadeel is dat saunabezoeken duur zijn. Je bent al snel 20 tot 30 euro kwijt voor een saunabezoek. Naast deze kosten is een ander nadeel dat sauna’s ook als onprettig kunnen worden ervaren, zeker in het begin. Het is er warm en dat komt op sommige mensen over als benauwd en onprettig. Ten slotte kunnen sauna’s voor mensen met diabetes of hartproblemen ongezond zijn. Maar over het algemeen geldt dat sauna’s echte meerwaarde hebben!