zwemmen

Zwemmen: de gezondste sport van de hele wereld

Geplaatst door

Zwemmen wordt gezien als een van de gezondste sporten op de hele wereld. Maar waarom is het zo gezond, vraag je je natuurlijk af. Dat is een terechte vraag, alwaar ik in dit artikel antwoord op ga geven. We gaan namelijk de belangrijkste voordelen hiervan bespreken.

Voordeel 1: je traint al je spieren

Er is vrijwel geen één sport waarbij je al je spieren tegelijkertijd kunt trainen, behalve als het gaat om een zwemtraining. Dat is dus al een belangrijke reden waarom deze watersport zo gezond is. Je traint er namelijk al je spieren mee en dit heeft als voordeel dat je geen andere sporten tegelijkertijd hoeft te beoefenen. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, dan train je vooral je beenspieren. Je moet dan weer andere sporten gaan beoefenen om je andere spieren aan het werk te krijgen. Bij een zwemtraining is dat gelukkig niet het geval. Dat is een sport waarvan je altijd kunt genieten. Je kunt daarmee al je spieren trainen en dat maakt een zwemtraining dan ook zo goed en functioneel.

Zwemmen ZwembadVoordeel 2: je krijgt er geen blessures van

Een ander groot voordeel van een zwemtraining is dat je er geen blessures van krijgt. Bij andere sporten heb je het ongetwijfeld wel eens gemerkt, of gehoord van iemand anders: blessures. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij andere duursporten als hardlopen, wielrennen en ga zo maar verder. Je belast dan je spieren, met als groot gevolg dat je daar problemen mee kan krijgen. Een blessure kan niet alleen erg veel pijn doen, maar het is ook nog eens zo dat je leven erdoor kan worden belemmerd. Je kunt je sport bijvoorbeeld niet meer beoefenen, maar in sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat je over het algemeen heel moeizaam loopt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fysiotherapeut. Daar moet je in veel gevallen dan ook nog eens naartoe, dit kost niet alleen veel tijd, maar ook nog eens veel geld. Lang niet iedereen is namelijk verzekerd voor de fysiotherapeut.

Voordeel 3: je verbrandt veel calorieën in korte tijd

Een ander belangrijk voordeel van het lichaam bewegen bij een zwemtraining, is dat je heel veel calorieën in een korte tijd kunt verbranden. Bij veel andere sporten is dat niet zo, maar bij een zwemtraining dus gelukkig wel. Wil jij dus snel afvallen? Dan wordt het altijd aangeraden om te gaan zwemmen. Ook wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een blessure, of wanneer je te zwaar bent om een andere sport uit te oefenen. In al die gevallen is het aan te raden om eens een zwemtraining te gaan volgen. Je ziet dan ook snel resultaat, aangezien vet verbranden heel erg snel gaat.

Voordeel 4: het is gezellig

Natuurlijk is het ook nog eens hartstikke gezellig. Tijdens het nemen van baantjes, is het bijvoorbeeld heerlijk om met een goede vriend of vriendin bij te kletsen. Het is ook een sport waarbij je kunt trainen en bijkletsen tegelijkertijd. Dit zorgt er ook voor dat je het langer vol kunt houden. Meestal stoppen mensen met bepaalde sporten, omdat het simpelweg te saai wordt om ermee door te gaan. Dit is bij een zwemtraining gelukkig niet het geval. Kortom: een zwemtraining is goed voor geest én lichaam!

Voordeel 5: het is niet duur

Een ander voordeel van een zwemtraining is dat het niet duur hoeft te zijn. Je kunt namelijk abbonementen nemen, waarmee je onbeperkt kunt zwemmen tegen een vaste prijs. Erg handig uiteraard, want op die manier bespaar je geld en kun je toch heerlijk sporten. Ook de opleiding kost niks – de meeste Belgische kinderen leren zwemmen op school en kunnen daar zelfs gratis zwembrevetten verdienen. Een groot voordeel tegenover Nederland waar privé zwemscholen best duur kunnen zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *