TV

Waarom ik mijn TV heb verkocht en nu dus TV-loos door het leven ga

Geplaatst door

‘You don’t own a tv? what’s all your furniture pointed at?’ zei Joey Tribbiani in de serie Friends. Een geslaagde grap, maar ook een vraag die veel mensen zichzelf stiekem echt stellen, wanneer ze over de vloer komen bij hun Koos tv-loze vriend. Normaal gesproken lijkt de hele woonkamer namelijk zijn hele neus richting het scherm te wijzen, of het ding nu aan of uit staat. Bij mij is dat niet het geval. Mijn bank wijst naar de koffietafel en de koffietafel wijst weer naar de bank. Ik heb al jaren geen televisie meer in huis.

Hoewel dat in de jaren 70 en 80 nog heel normaal was, zie je tegenwoordig de vraagtekentjes boven ieders hoofd zweven, wanneer je uit durft te spreken dat je geen tv-toestel hebt. ‘Wat doe je dan ter ontspanning?’ en ‘verveel je je niet?’ zijn vragen die gesteld worden of onuitgesproken op de lippen rusten. Daarom leg ik graag uit waarom ik mijn tv heb verkocht en nu dus tv-loos door het leven ga.

Alles rond de televisieIk vind de televisie zonde van mijn geld

Het is waar dat een tv-toestel geen vermogen hoeft te kosten als je tevreden bent met een model dat kleiner is dan je koelkast en niet de nieuwste eigenschappen heeft, maar ik vind het toch zonde. Heel wat moderne 8K televisies kosten daartegenover snel vele duizenden Euro’s.

Het zijn bovendien niet enkel de aanschafkosten, maar ook de abonnementskosten die mij er onder andere van weerhouden een toestel te kopen. Je moet er constant rekening mee houden in een budget. Als ik al iets aan mijn vaste lasten moet toevoegen, zou ik liever voor een hond gaan. Dat is gezonder, omdat je er mee naar buiten moet, en bovendien veel gezelliger.

tv-kijken slokt al je tijd op

Misschien zou je denken dat ik toch al weinig televisie keek als ik er nu geen behoefte meer aan heb, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Ik keek behoorlijk veel televisie en dat was dan ook meteen mijn probleem. Je komt moe thuis van werk en je blijft aan dat toestel geplakt zitten tot je ogen dichtvallen om vervolgens naar bed te gaan. Je hebt helemaal niets aan je avond. De programma’s die ik keek waren leuk entertainment, maar uiteindelijk is het allemaal toch maar oppervlakkig en dan heb ik het nog niet eens over die ellenlange reclames. Al die uren achter de televisie hangen is uiteindelijk toch zonde van je tijd.

Hoe overleef ik het zonder televisie?

Door het leven gaan zonder televisie is echt makkelijker dan je denkt. Ik lees graag boeken, speel bordspelletjes met mijn man of maak een kampvuurtje buiten. Daarnaast heb ik meer tijd om te sporten (hoewel ik die tijd niet per se aan sporten benut) en ik neem de tijd om creatief bezig te zijn. Mijn gitaar wordt er wat vaker bij gepakt, ik teken zo nu en dan of schrijf verder aan mijn boek. Is er écht eens iets dat ik niet wil missen? Dan ga ik even naar de buren (wanneer dat weer mag, natuurlijk!)! Ik verveel mij absoluut niet!

smart tv

Ik mis mijn televisie niet

Natuurlijk ben ik soms te moe om actief of creatief bezig te zijn. Toch hoef ik zelfs dan de televisie niet te missen. Ik heb mijn laptop waar ik de laatste films en series op heb staan. Bovendien zijn er genoeg filmpjes op YouTube te kijken en is er genoeg muziek te beluisteren. Ben ik echt zo moe dat ik nergens zin in heb? Waarom zou ik dan drie uur voor een tv willen hangen als ik ook gewoon wat eerder naar bed kan gaan? Zo heb ik de volgende dag weer genoeg energie voor werk en voor het ondernemen van leuke activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *