vitamines voor vrouwen

Welke vitamines zijn het belangrijkst voor vrouwen?

Geplaatst door

Het binnenkrijgen van genoeg vitamines en mineralen is erg belangrijk voor de gezondheid. Toch is ieder lichaam anders. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen de belangrijkste vitamines voor mannen en vrouwen. In dit artikel lees je wat de vijf belangrijkste vitamines en mineralen voor vrouwen zijn. Ik liet me een beetje inspireren door deze blogpost – maar – natuurlijk voegde ik mijn eigen visie graag toe!

1. Vitamine D

vitamine DVitamine D is belangrijk voor je hormonale balans, je hersenfuncties, je botten en werkt tegen stemmingswisselingen. Ook helpt vitamine D het lichaam bij de goede werking van het immuunsysteem en de spieren. Om deze vitamine binnen te krijgen, is zonlicht de belangrijkste bron.

Wanneer de huid in contact komt met zonlicht, maakt het lichaam zelf vitamine D aan. Daarnaast zijn er ook etenswaren die de vitamine bevatten. Vette vis is bijvoorbeeld een zeer goede bron, maar eieren en vlees bevatten ook (kleinere hoeveelheden) vitamine D.

2. Foliumzuur

Foliumzuur (B11) valt onder de B-vitamines. Andere soorten B-vitamines zijn onder andere niacine (B3) en cobalamine (B12), die overigens ook erg belangrijk zijn om genoeg binnen te krijgen. Foliumzuur is voor vrouwen echter extra belangrijk, aangezien ze goed zijn voor de stofwisseling van de vrouw. Ook bevordert het cognitieve functies en helpt het tegen vermoeidheid.

Daarnaast is het ook een cruciale vitamine voor een gezonde zwangerschap. Een tekort is zelfs erg gevaarlijk. Foliumzuur krijg je vooral binnen via dierlijke producten, zoals vlees, vis, melk, yoghurt en eieren. Ook is de vitamine te vinden in bladgroenten (specifiek spinazie), citrusvruchten, bonen en meloen.

3. Calcium

CalciumCalcium is een vitamine die helpt bij de opbouw van spierfuncties, het reguleren van je hartritme en het stabiliseren van je cholesterolgehalte en bloeddruk. Daarnaast is calcium cruciaal voor het behouden van sterke botten en tanden.

Een calciumtekort is echter een veelvoorkomend probleem, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit komt doordat het lichaam magnesium en vitamine D3 nodig heeft om calcium correct op te nemen. Het is dus belangrijk dat al deze gehaltes op orde zijn. Calcium zit in onverwarmde melk, kefir, yoghurt, bladgroenten, broccoli en bonen.

4. Magnesium

magnesiumMagnesium is een enorm belangrijk mineraal waar veel mensen helaas een tekort aan hebben. Magnesium helpt bij het opnemen van kalium, natrium en calcium. Vooral het correct transporteren van calcium is enorm belangrijk voor het lichaam.

Wanneer een vrouw genoeg magnesium, calcium en vitamine D3 binnenkrijgt, biedt dit bescherming tegen een aantal zeer bedreigende ziektes voor vrouwen, waaronder diabetes, kanker, hartziekten en osteoporose. Het lichaam maakt magnesium niet uit zichzelf aan, dus moeten we het uit voeding halen. Etenswaren die magnesium bevatten, zijn onder andere zeewier, algen, bonen, noten, zaden en groene bladgroenten.

5. Ijzer

IJzer is vooral bij jonge vrouwen een erg belangrijke stof, aangezien zij de grootste kans lopen op een ijzertekort. Tijdens de menstruatie neemt de vraag naar ijzer namelijk toe, vanwege het bloedverlies.

Ook tijdens de zwangerschap komen ijzertekorten erg veel voor. Het is daarom belangrijk om er, vooral tijdens de menstruatie of zwangerschap, goed op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. IJzer zit in vlees, gevogelte, eieren, bladgroenten en bonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *