Cafeïne werkt verslavend. Al is de verslavende werking van cafeïne gelukkig niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld verdovende middelen. Helemaal onschuldig is teveel koffie drinken nu ook weer niet. In deze korte blog vertellen we jou welke gezondheidsrisico’s er kleven aan overmatig koffiegebruik. Maar eerst vertellen we jou wat meer over de verslavende werking van cafeïne.
De verslavende werking van cafeïne
Een koffieverslaving kan ongemerkt optreden door de intolerantie voor cafeïne die je lichaam langzamerhand opbouwt. Naarmate je langer koffie drinkt, heeft je lichaam meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te ervaren. Koffie heeft de positieve eigenschap om je wakker en alert te maken.
Waar je ooit genoeg had aan één of twee koppen koffie in de ochtend, is dat ongemerkt drie, vier of zelfs meer geworden. Plus wat je nog meer drinkt in de middag en/of avond. En hier schuilt het probleem. Vier koppen koffie per dag is voor het menselijk lichaam geen probleem om te verwerken. Wie meer koffie drinkt, kan bepaalde klachten krijgen.
Hoe gevaarlijk is cafeïne?
Wie veel koffie drinkt, kan zowel op geestelijk als op het lichamelijke vlak een verslaving ontwikkelen. Deze verslaving manifesteert zich wanneer je vijf of meer koppen koffie per dag drinkt. Maar hoe gevaarlijk is deze verslaving precies?
Om je alvast gerust te stellen, een cafeïne verslaving is niet levensbedreigend. Toch zijn er bepaalde gevolgen van teveel koffie drinken die niet helemaal onschuldig zijn. Als je teveel koffie drinkt, kan je klachten krijgen zoals:
- Onrust
- Angststoornissen
- Niet in slaap kunnen vallen
- Slecht slapen
- Droge mond
- Slechte adem
Ook al zijn deze klachten niet levensbedreigend, erg onschuldig zijn ze nu ook weer niet. Doordat ze voornamelijk geestelijk van aard zijn, bestaat de kans dat je last hebt van deze symptomen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Misschien zelfs jarenlang.
Er is niks mis mee om je eigen koffie consumptie eens onder de loep te nemen als je één of meerdere van deze symptomen bij jezelf herkent. Gelukkig verdwijnen deze symptomen heel snel wanneer je het koffie drinken weer gaat beperken tot maximaal vier koppen per dag. Kijk er trouwens niet gek van op als je dan te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen. Volgens Frederik van het Tea & Coffee Festival, een blog over koffie, zijn deze wel een pak minder agressief dan bijvoorbeeld de afkickverschijnselen bij stoppen met drugs, bijvoorbeeld.
Ontwenningsverschijnselen van stoppen met koffie drinken
De zware koffiedrinkers onder ons kunnen flink last krijgen van het stoppen of minderen met koffie drinken. Wie vijf tot acht koppen koffie per dag drinkt wordt beschouwd als een middelmatige koffiedrinker. Wie meer dan acht koppen koffie per dag drinkt, wordt beschouwd als een zware koffiedrinker.
Vooral de laatste categorie koffiedrinkers kunnen te maken krijgen met de volgende symptomen wanneer ze hun cafeïneconsumptie drastisch verminderen.
- Hoofdpijn
- Prikkelbaarheid
- Vermoeidheid
De één heeft nergens last van wanneer die stopt of mindert met koffie drinken, voor de ander zijn deze symptomen niet te onderschatten. Wanneer je last krijgt van deze ontwenningsverschijnselen, bedenk dan dat je altijd de omgekeerde weg kan bewandelen.
Waar je ongemerkt stapsgewijs tot je huidige koffieconsumptie bent gekomen, kun je ook stapsgewijs gaan minderen. Tot je weer op vier koppen koffie per dag zit. Het goede nieuws is: van elk van die vier koppen koffie ga je weer optimaal genieten.