glimlach

Waarom is flossen zo belangrijk voor je tandhygiëne?

Geplaatst door

Tandartsen en mondhygiënisten wijzen ons altijd op van alles tijdens het jaarlijkse of halfjaarlijkse bezoek. Tandenpoetsen, het liefste ten minste twee keer per dag. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en met de juiste tandpasta. Welke de juiste is zijn de experts het nog niet over eens.

ORAL B Dental FlossEn dan komt uiteindelijk het advies om te flossen. Met een draadje tussen je tanden, of met tanden ragers en tandenstokers. Sommige mensen hebben er geen problemen mee, anderen kunnen het gevoel echt niet verdragen. Maar moeten we het echt wel doen? Waarom is flossen zo belangrijk voor je handhygiëne? En is het wel echt zo belangrijk?

Het simpele antwoord is ja, het is echt wel belangrijk. Voor de ene persoon natuurlijk wat belangrijker voor de ander, maar voor een gezond gebit en tandvlees is flossen echt aan te bevelen.

Hoe goed en hoe vaak je ook poetst, je tandenborstel kan niet op alle plekken in het gebit komen. Tussen je tanden zitten spleetjes waar voedselresten tussen gaan zitten. In je mond zitten miljarden bacteriën en je kunt je voorstellen dat het er alleen maar meer worden als je die etensresten laat zitten, bovendien kan het ook nog eens zorgen voor een slechte adem. Kortom, voor je eigen gezondheid en voor je omgeving wel prettig om dat weg te halen. Daarnaast kan er ook plak tussen je tanden gaan zitten wat zich alleen maar opbouwt wanneer je er niets aan doet.

De mondhygiënist kan dat natuurlijk eens in de zoveel tijd wel verwijderen, maar iedereen die dat wel eens laat doen zal het er wel over eens zijn dat het nou niet zo prettig is om te laten doen.

En waarom moet het dan weg? Waarom is het zo erg aan plak tussen je tanden?

Tandplak is eigenlijk een verzameling van alles wat in je mond achter blijft, zelfs na het poetsen. Etensresten, speeksel en bacteriën die in je mond leven vormen samen plak. Het veroorzaakt gaatjes en ontstoken tandvlees en wanneer het hard wordt noemen we het tandsteen. Tandsteen kan niet door jezelf verwijderd worden en moet echt door een mondhygiënist gedaan worden.

Wanneer je vaak last hebt van dik en bloedend tandvlees is het zaak om er eens naar te laten kijken. Het tandvlees is ontstoken en heeft echt aandacht nodig. Wanneer je er niets aan doet kan het gebeuren dat je tandvlees los komt van je tand, er zit dan een ruimte tussen je tand en je tandvlees wat de experts een pocket noemen. Doe je er niets aan dan wordt die pocket alleen maar groter, je tandvlees trekt steeds verder weg en uiteindelijk komen je tanden los te zitten. In de pockets komen ook alleen maar meer bacteriën te zitten die het er vanzelfsprekend ook allemaal niet beter maken.

Dit alles klinkt natuurlijk best wel gruwelijk, maar gelukkig vallen je tanden er niet zomaar uit, dan moet je het wel heel ver laten komen. Wanneer je minstens één keer per jaar naar de tandarts gaat kan hij of zij al een hoop voor een gezond gebit betekenen. En wil je gaan flossen? Overleg dan met de tandarts wat de beste optie is, een tandarts of mondhygiënist kan je hierover het beste advies geven. Manueel flossen, flossen met een flosvork of flossen met een flosapparaat: het is niet voor iedereen dezelfde optie die de beste is. Neem even de tijd om te flossen voor een stralend en gezond gebit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *