nek pijn

Nek pijn? 5 belangrijke aandachtspunten

Geplaatst door

Veel mensen hebben af en toe pijn of stijfheid in de nek. In veel gevallen komt dat door een slechte houding of overbelasting, of doorslapen in een ongemakkelijke houding. Soms wordt nekpijn veroorzaakt door letsel als gevolg van een val, contactsport of whiplash. Meestal is nekpijn geen ernstige aandoening en kan het binnen een paar dagen worden verholpen. Maar in sommige gevallen kan nekpijn wijzen op ernstig letsel of ernstige ziekte en is zorg van een arts nodig. Als je nekpijn hebt die langer dan een week aanhoudt, hevig is of gepaard gaat met andere symptomen, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.

Spierspanning en overbelasting van de rug zijn veel voorkomende oorzaken van nekpijn. Versleten gewrichten en afgebroken kraakbeen kunnen ook een rol spelen. Nekpijn concentreert zich meestal op één plaats in je nek, maar kan ook verspreid voorkomen. Dit soort pijn kan de vorm aannemen van stijfheid of spasmen. Lees verder om meer te weten te komen over de drukpunten die je nekpijn kunnen verlichten.

Nekpijn symptomen

Nekpijn symptomen kunnen variëren in ernst en duur. Vaak is nekpijn acuut en duurt het maar een paar dagen of weken. Andere keren kan de pijn chronisch worden. De nekpijn kan mild zijn en niet veel invloed hebben op je activiteiten of dagelijks leven, maar de pijn kan ook ernstig zijn en tot invaliditeit leiden.

Symptomen van nekpijn kunnen zijn:

  1. Een stijve nek. Mensen met nekpijn beschrijven vaak het gevoel alsof hun nek “stijf” is of “vastzit”. Nekpijn kan soms leiden tot een verminderd bewegingsbereik.
  2. Scherpe pijn. Nekpijn kan aanvoelen als een scherpe of “stekende” pijn die op één plaats is gelokaliseerd.
  3. Pijn bij bewegen. Nekpijn wordt vaak verergerd als je je nekwervelkolom beweegt, draait of strekt, hetzij van links naar rechts of van boven naar beneden.
  4. Uitstralende pijn of gevoelloosheid. De nekpijn kan uitstralen naar je hoofd, romp, schouder en armen. Als de nekpijn gepaard gaat met de beknelling van een zenuw, kan gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen of handen voelen. Nekpijn die wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw kan aanvoelen als een brandende of scherpe pijn die in de nek begint en zich naar beneden in de arm verplaatst. Neem contact op met een arts als je dit symptoom ervaart.
  5. Pijn die in de nek begint, kan ook hoofdpijn veroorzaken die cervicogene hoofdpijn wordt genoemd. Nekpijn met hoofdpijn kan ook een symptoom zijn van migraine.

man met nekpijn

Behandeling van nekpijn

Onthoud dat alle pijn, stijfheid of mobiliteitsproblemen in de nek door een arts moeten worden beoordeeld. Het is belangrijk om letsel en infecties uit te sluiten. Vraag altijd om professioneel medisch advies voordat je zelf iets probeert.

Een lichamelijke evaluatie door een arts kan helpen de oorzaak van de pijn vast te stellen. Röntgenfoto’s, MRI en echografie kunnen ook helpen bij het stellen van een diagnose.

Pas warmte of ijs toe

IJs kan helpen ontsteking en zwelling te verminderen door de bloedstroom naar een gebied te verlagen. Warmte doet het tegenovergestelde door de bloedstroom te stimuleren.

Zowel ijs als warmte kunnen samenwerken om een verrekte of gescheurde spier te kalmeren en hem tijd te geven om te genezen. Ze kunnen tijdig de pijn verlichten op een overbelaste plaats in je lichaam, zoals de nek. Je kunt afwisselend ijs en warmte gebruiken. Een warm bad of douche nemen of een verwarmingskussen gebruiken kan ook helpen – maar ikzelf kan je een infraroodlamp op je nek en rug aanraden!

Neem vrij verkrijgbare pijnstillers

Sommige pijnstillers zijn niet zonder recept te verkrijgen en kunnen helpen de algemene pijn en ontsteking in het lichaam te verminderen. Tot de vrij verkrijgbare pijnstillers behoort een klasse medicijnen die niet-steroïde ontstekingsremmers worden genoemd. Bekende zijn ibuprofen, Advil en Aleve.

Rek je spieren, maar vermijd plotselinge bewegingen

Rekken kan de pijn en stijfheid verlichten en voorkomen dat deze in de toekomst terugkomen. Het is belangrijk dat je zich voorzichtig en langzaam strekt en dat je altijd volledig in- en uitademt. Plotselinge bewegingen of te veel strekken kan meer pijn of letsel veroorzaken.

  • Rol je schouders naar achteren en dan naar voren in een cirkel
  • Druk je schouderbladen lichtjes tegen elkaar, houd deze positie een paar seconden vast en herhaal dit dan
  • Draai je hoofd langzaam van links naar rechts, zo ver als comfortabel is
  • Ga naar een fysiotherapeut
  • Een arts kan je doorverwijzen naar een fysio als je hulp nodig hebt bij het terugkrijgen van kracht en mobiliteit in je nek na een blessure. Fysio’s kunnen ook helpen bij het beheersen en verlichten van chronische pijn en je nuttige oefeningen geven om je spieren te trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *