paniekaanval

Mijn tips bij een paniekaanval

Geplaatst door

Een paniekaanval, ik gun het je zeker niet, maar wanneer je wilt weten wat het is, zul je het een keer moeten krijgen. Je bent misselijk, je hart slaat op hol, je bent licht in je hoofd, je hebt het gevoel dat je geen adem meer kunt halen en je zweet verschrikkelijk!

Je krijgt het gevoel dat de hele wereld op je afkomt, en de omgeving kan plots heel beangstigend en onwerkelijk worden. En je kunt zelfs het gevoel krijgen dat je echt gek aan het worden bent. Een paniekaanval overkomt je zomaar en is echt super intens. Omdat een paniekaanval zo enorm beangstig is, kun je terecht komen in een vicieuze cirkel, angst en paniek om de paniekaanval.

Symptomen paniekaanval

De symptomen zijn eigenlijk heel simpel te benoemen. Duizelig, hyperventilatie achtige ademhaling, hartkloppingen, wazig zien, kortademig, zweten, flauwvallen, gevoel van gek worden. Hartaanval krijgen.

Paniekaanval wat te doen

Wanneer je een paniekaanval hebt, wat kun je er dan aan doen? Wanneer je constant bang bent voor een paniekaanval en je constant situaties uit de weg gaat doordat je een angst hebt voor een nieuwe aanval, dan is het belangrijk om in te grijpen.

paniekaanval doenHet is per persoon verschillend waarom iemand een paniekaanval krijgt. Voor de ene persoon is dat een drukke supermarkt terwijl de ander getriggerd wordt door een leeg park. Ook de snelweg of de trein kunnen ervoor zorgen dat je een paniekaanval krijgt. Hoe moeilijk het ook is, het is heel belangrijk om deze situaties op te zoeken. Het lijkt natuurlijk makkelijker om deze situaties te ontlopen, maar juist dan zul je merken dat er steeds meer van zulke situaties komen waardoor je wereld een stuk kleiner wordt.

Je kunt hulp zoeken bij een coach, die je kan helpen met tools voor lichamelijke reacties bij een paniekaanval, maar ook om je gedachten te onderdekken. Zo ga je leren om belemmerende gedachten te herkennen. Zo ga je steeds meer vertrouwen krijgen in situaties die je waarschijnlijk nu nog uit de weg gaat.

Paniekaanval tips

  • Afleiding lichamelijk: Het gaat je een stuk helpen als je iets doet waarmee je jezelf afleidt van je hartslag en ademhaling. Denk bijvoorbeeld eens aan kniebuigingen of een stukje wandelen buiten. Drink wat water of eet iets wat aandacht nodig heeft.
  • Afleiding mentaal: Zet muziek op waar je gelukkig van wordt of tel in gedachten tot ongeveer 100.
  • Onderzoek: Onderzoek je gedachten, bekijk ze ook goed. Doe dit in het begin vooral met een coach.
  • Ademhalingsoefeningen: Kies ervoor om wat rustige ademhalingsoefeningen te doen. Ook een meer doorgedreven meditatie kan zeker helpen!
  • Deel: Vertel aan de mensen die je zelf vertrouwd dat je last hebt van paniekaanvallen.
  • Rust: Neem je rust. Spanningen, stress en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat je een angstaanval krijgt. Zorg dus goed voor jezelf.

paniekaanval stoppenPaniekaanval stoppen

Wanneer je het gevoel hebt dat je paniekaanval aan komt zetten, ga je dan gelijk focussen op je adem. Adem dan rustig 3 a 4 tellen in en adem vervolgens 6 tot 8 tellen uit. Wanneer je wat langer wilt uit ademen tuit je lippen dan iets. Probeer al je aandacht naar een rustige ademhaling te brengen. Op het moment dat je adem rustiger wordt pak dan even een glas water, die je rustig opdrinkt. Visualiseer dat je de spanningen die in je keel zitten weg kan spoelen met water.

Realiseer ook dat een paniekaanval altijd weer weggaat. De tijd die voor een paniekaanval staat is dan wel een stuk ruimer. Het kan een paar minuten zijn maar ook 1,5 uur. Weet gewoon dat het altijd weer weggaat. Hoe sneller je om leert gaan met een paniekaanval hoe sneller het af zou zakken. Ook kan het prima zijn dat je maar een keer een paniekaanval mee maakt en je gelijk weet hoe je er mee om moet gaan. Begrijp ook altijd dat een paniekaanval een waarschuwingen is van je lichaam. Je neemt waarschijnlijk je veel hooi op je vork. Luister daarom altijd naar je lichaam. Wanneer je vaker een paniekaanval hebt, zoek dan even hulp.

Wanneer bel je de huisarts bij een paniekaanval?

Wanneer je naast alle symptomen ook last hebt van druk en/of pijn op je borst, wat niet weggaat als je rustig zit of ligt. Of ben je benauwd en denk je dat het niet komt door een paniekaanval neem dat contact op met je huisarts.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *