thee

Het verschil tussen witte en groene thee

Geplaatst door

Als echte thee-fanaat zal jij waarschijnlijk wel het smaakverschil kennen tussen witte en groene thee. Maar weet jij ook welke verschillen er zijn op gezondheidsvlak en wat het verschil is in prijs en productie? Je ontdekt het hieronder!

thee in kopjeDe productie van groene en witte thee

Witte en groene thee wordt op een andere manier geproduceerd. Het is daarom dat ze zo verschillend zijn van smaak. De twee soorten thee zijn afkomstig van verschillende planten binnen de Camellia Sinensis familie, maar het is vooral het productieproces dat het verschil in smaak bepaalt. Beide soorten thee zijn licht bewerkt in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte thee. Daarom zijn ze ook gezonder. Wat is het verschil in het productieproces?

Groene thee wordt gedroogd in de schaduw en vervolgens gestoomd of gebakken om het water eruit te krijgen. De witte soort wordt direct onder het zonlicht gedroogd en vervolgens verder gedroogd in een overdekte ruimte. Hierdoor behoudt het zijn witte kleur die afkomstig is van donzige haren op de theeknoppen. Deze worden eraf gebrand tijdens het bakproces van groene thee waardoor deze thee zijn witte kleur verliest. Dit zorgt voor een verschil in smaak dat meteen opvalt. De smaak van groene thee kan variëren van nootachtig tot zoet en fruitig. De witte soort is subtiel van smaak en heeft een zoete ondertoon.

Het cafeïnegehalte van witte en groene thee

Er wordt vaak gedacht dat er een verschil zit in het cafeïnegehalte van witte en groene thee. Maar is dat juist? Het verschil in cafeïnegehalte is moeilijk te bepalen, want er moet ook gekeken worden naar het gehalte aan jonge bloemknoppen en hoe lang de thee getrokken werd bij een hoge temperatuur. Deze factoren zijn namelijk van grote invloed op het cafeïnegehalte. Het is dus een mythe dat je beter witte dan groene thee kan drinken omwille van het lagere cafeïnegehalte.

De gezondheidsvoordelen van witte en groene thee

Dat thee gezond is weet je ondertussen waarschijnlijk al wel, maar is groene thee even gezond als witte? In beide soorten thee zit EGCG, een stofje dat je terugvindt in catechine. Het heeft antioxiderende eigenschappen. Hierdoor is zowel witte als groene thee ideaal om je weerstand te verbeteren, gewicht te verliezen en het risico op kanker te verlagen. Het is echter moeilijk te zeggen of groene thee meer van deze stof bevat dan witte thee. Dat is afhankelijk van het catechinegehalte en dat kan verschillen per soort.

Theeblaadjes in eiDe prijs van witte en groene thee

Witte en groene thee zijn vergelijkbaar op vlak van prijs. Beide theesoorten bestaan in goedkopere en duurdere varianten. De prijs dat je betaalt voor thee zal minder afhangen van het soort thee dan van de herkomst van de thee.

Thee uit een bekende theeregio zal uiteraard duurder zijn dan thee uit een onbekende regio. De prijs is daarnaast ook afhankelijk van of de thee afkomstig is van een slechte of goede oogst. Een betere oogst zorgt voor meer thee, waardoor jij minder zal moeten betalen.

Conclusie: welke thee is het best?

Hierboven hebben we een vergelijking gemaakt tussen witte en groene thee. Zoals je waarschijnlijk al opgemerkt hebt zijn beide theesoorten aan elkaar gewaagd. Zowel op vlak van prijs, op vlak van cafeïne als op vlak van gezondheidsvoordelen is er niet veel verschil tussen beiden soorten. Het grootste verschil is voornamelijk het productieproces en de smaak. Welke thee het gezondst is en/of het minst cafeïne bevat is eerder afhankelijk van de samenstelling dan van de theesoort.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *