stoppen met roken

Drie manieren om te stoppen met roken: cold turkey, nicotinepleisters & e-sigaretten

Geplaatst door

Stoppen met roken is een van de beste beslissingen die je in je leven kunt maken, aangezien roken zowat de slechtste verslaving is die je kan hebben. De voordelen van het laten liggen van sigaretten zijn evident. Zo houd je aanzienlijk meer geld over, al snel 1000 tot 1500 euro per jaar voor 10 sigaretten per dag. Belangrijker nog zijn de gezondheidsvoordelen. Je krijgt direct meer lucht, voelt je beter in je vel zitten en ook wordt je huid een stuk mooier qua kleur. Fijn is ook dat je minder gejaagd bent, want zoeken naar een rookplek behoort voortaan tot het verleden. Ten slot ruik je natuurlijk een stuk frisser als je definitief afscheid neemt van de sigaretten.

Dit klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar hét grote problemen is natuurlijk om te stoppen met roken en dit vol te blijven houden. Er zijn drie goede manieren om je sigaretten of shag aan de kant te leggen en voortaan een niet-roker te worden: cold turkey stoppen, het gebruik van nicotinepleisters of afkicken door e-sigaretten te gebruiken.

Cold turkey stoppen

sigarettenMet stoppen met sigaretten via de cold turkey-methode wordt bedoeld dat je van het ene op het andere moment, zonder hulpmiddelen, stopt met je rookgewoonte. Deze methode werkt voor veel rokers beter dan afbouwen. Bij afbouwen is de verleiding groot om toch weer een sigaret extra te pakken. Stop je van het ene op het andere moment en zonder speciale hulpmiddelen, dus cold turkey, dan weet je dat het definitief met roken gebeurd is.

Cold turkey stoppen is met name effectief als je mentaal de knop hebt omgezet en echt wílt stoppen met de sigaretten en/of shag. Plan de stopdatum ruim van tevoren en gooi op het moment dat je gaat stoppen al je rookwaar, inclusief aanstekers weg. Drink veel water en accepteer dat je het ongeveer drie tot vijf dagen echt lastig gaat krijgen. Fijn aan cold turkey stoppen is dat je lichaam snel ontgiftigt, deze methode voordelig is (je hoeft geen hulpmiddelen als nicotinepleisters te kopen) en cold turkey stoppen je een enorme kick geeft als je volhoudt.

Nicotinepleisters als hulpmiddel

Mensen die al diverse stoppogingen hebben gedaan en veel last hebben van ontwenningsverschijnselen, kunnen echt baat hebben bij het gebruik van nicotinepleisters. Dit soort pleisters plak je op je armen of ergens anders. Via de pleisters krijg je een bepaalde hoeveelheid nicotine toegediend, via de huid, waardoor de behoefte aan sigaretten minder wordt.

Met nicotinepleisters heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Door het nicotinegehalte van de pleisters af te bouwen, kun je geleidelijk afkicken van je sigarettenverslaving, onder dat dit veel moeite kost. Ten slotte is het feit dat je de pleisters onopvallend kunt opplakken een prettig kenmerk: het hoeft echt niemand op te vallen dat je pleisters gebruikt!

elektronische sigaretAfbouwen met behulp van e-sigaretten

Een derde effectieve manier om van je rookverslaving af te komen, is door als alternatief te kiezen voor e-sigaretten. Vergeleken met gewone sigaretten en shag, hebben e-sigaretten als grote pluspunt het feit dat ze minder schadelijke stoffen bevatten dan standaard sigaretten. Er zit bijvoorbeeld in e-sigaretten geen teer, waardoor de rook een stuk minder schadelijk is dan gewone sigarettenrook. Daarbij kun je via de flacons van e-sigaretten zelf exact bepalen hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Door telkens te kiezen voor cartridges met een lager nicotinegehalte dan de vorige, bouw je je behoefte aan nicotine snel en efficiënt af. Daarbij bepaal je zelf in welk tempo je dat doet. Er is ondertussen zelfs heel wat onderzoek dat aantoon dat een e-sigaret een beter rookstopmiddel is dan een nicotinepleister!

Reken daarbij nog het feit dat elektronische sigaretten een stuk voordeliger zijn dan reguliere tabakswaar en de conclusie is snel duidelijk: elektronische sigaretten gebruiken heeft een aantal interessante voordelen in vergelijking met de traditionele sigaret. Laat je dus ook niks wijsmaken door de soms kort-door-de-bocht berichtgeving in de media: als je overstapt naar de e-sigaret doe je een grote stap in de goede richting; ga dus zeker niet terug roken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *