cryptomunten

Wat zijn cryptomunten en is het de moeite om hierin te beleggen?

Geplaatst door

Cryptomunten zijn een populaire manier om te beleggen. Maar wat zijn cryptomunten nu eigenlijk? En is het verstandig om hierin te beleggen? In dit artikel lees je erover.

Wat zijn cryptomunten?Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten worden vaak omschreven als digitale valuta. Wat velen waarschijnlijk niet weten, is dat cryptomunten gebaseerd zijn op cryptografie. Cryptografie is een manier van communiceren die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Deze communicatievorm hervormt een boodschap naar een (niet kraakbare) code. Dit zorgt ervoor dat de huidige cryptomunten beschermd zijn, en dat de transactiegegevens afgeschermd worden. Om deze reden is het ook een populaire betalingsmethode van criminelen, omdat het hun illegale praktijken niet kan traceren. Cryptografie heeft een wiskundige en computerwetenschappelijke basis.

Er zijn momenteel honderden cryptomunten beschikbaar. De bekendste – en tevens grootste – is de Bitcoin (BTC), gevolgd door Ethereum (ETH). Bitcoin is vanaf 2009 op de markt, en heeft sinds die tijd pieken en dalen gekend. Bitcoin heeft een eigen Blockchain, dit maakt deze munt uniek. De Blockchain houdt de transactiegegevens van de munt bij. Ook Ethereum beschikt over een eigen Blockchain. Kleinere munten hebben vaak geen eigen Blockchain, waardoor ze genoodzaakt zijn de Blockchains van grotere munten gebruiken.

Beleggen in cryptomunten: de moeite waard?

Beleggers zijn vaak op zoek naar nieuwe en meer winstgevende manieren van beleggen. Crypto is voor velen interessant, doordat de waarde van de munten snel kan stijgen. Dit brengt meer risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld indexbeleggen. De waarde van cryptomunten stijgt soms ineens in een significant tempo, maar kunnen op dezelfde manier significant dalen. Als je geluk hebt, maak je winst. Velen hebben dit niet en raken een deel van hun inleg kwijt. Desondanks blijft investeren in cryptomunten als BTC en ETH interessant, omdat grote winsten lonken. Ook het feit dat crypto wordt gezien als valuta van de toekomst speelt mee bij de keuze om erin te beleggen.

Ondanks de kans op verlies, zijn er een aantal manieren waarop je de risico’s van crypto kan beperken. Zo is het allereerst van belang dat je kennis opdoet over de werking van de cryptomarkt en cryptomunten. Op deze manier voorkom je dat je beginnersfouten maakt, die je duur komen te staan. Ook is het verstandig om niet al je spaargeld in crypto te zetten. Als je dit wel doet is er een grote kans dat je uiteindelijk in de geldproblemen raakt. Het is verantwoordelijker om een klein percentage van je investeringsgeld in crypto te zetten. Door de schommelingen kun je het beste iedere maand een bedrag inleggen. Je koopt dan tijdens zowel pieken en dalen, waardoor je de risico’s spreid. Ook profiteer je soms van aantrekkelijke koersschommelingen. Heb je een mooie hoeveelheid gespaard in crypto: zet deze dan liefst veilig op een koude cryptowallet, zo zijn je munten veilig.

Beleggen in crypto kent risico’s, maar is ook de moeite waard. Cryptomunten worden gezien als een belangrijke valuta van de toekomst, en ze kunnen voor een mooi rendement zorgen. Let hierbij wel op de risico’s. Bij het beleggen in cryptomunten zijn geen zekerheden, dit dien je altijd in je achterhoofd te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *